La Moldtech lucram impreuna cu clientii nostri, pentru a putea indeplini oricare cerinta pe care acestia o au in adaptarea celor mai noi cerinte de pe piata. Inginerii si tehnicienii nostri ce lucreaza in Departamentul Tehnic au calificare si experienta vasta in industrie. Acestia analizeaza solutiile cele mai potrivite pentru cerintele clientilor nostri. Serviciile tehnice asigurate sunt proiectarea matritelor si a elementelor ce trebuiesc fabricate, analizele structurale, optimizarea procesului de productie, calculele costurilor, integrarea de noi produse in structurile de fabricatie existente, proiecte cu livrare la cheie, instruirea personalului, etc.

„ Exista numeroase studii despre optimizarea constructiilor si a structurilor prefabricate din beton. Patru dintre acestea au fost mentionate in acest articol, doar pentru a oferi o perspectiva in domeniul cercetarii in optimizarea prefabricatelor din beton si importanta tot mai mare a acestora.”

De exemplu, o metoda inovativa a fost inventata, ce permite productia foarte precisa de elemente cu curbura dubla, cu ajutorul matritelor flexibile. Aceste matrite pot fi reutilizate de cate ori este necesar, ducand la reducerea costurilor, deoarece previn companiile sa modeleze doua suprafete costisitoare ale matritei, pe element. Aceste matrite flexibile pentru elementele din beton prefabricat, sunt orientate, in special, catre cladiri cu forme libere.

De asemenea, exista elemente prefabricate din beton precomprimat, ce sunt studiate pentru optimizarea procesului, precum, aplicarea barii precomprimate in fasiile cladirilor. Exista un studiu ce analizeaza minimizearea costurilor fasiilor, compuse din grinzi unialveolar si bare precomprimate, cu ajutorul Algoritmilor Genetici (Genetic Algorithms- GAs). Printre rezultatele cercetarilor, exista dovezi ca barele precomprimate sunt mai ieftine decat grinzile unialveolar, dar cea din urma concureaza, pe piata, cu alte elemente prefabricate pentru fasii.

Alte investigatii descriu relatia dintre reducerea costurilor si ecologia, in cazul elementelor prefabricate din beton. Una dintre acestea descriu un algoritm menit sa optimizeze costurile si emisiile de CO2, in faza de proiectare a podurilor prefabricate din beton precomprimat cu sectiune transversala dubla in forma de U. Aceasta solutie este asigurata de 40 de variabile, incluzand geometria, materialele si armatura grinzilor si a fasiilor. Cat despre materiale, pentru grinzi se utilizeaza beton cu rezistenta ridicata si beton autocompactant. Mai mult, minimizarea pretului elementelor prefabricate din beton reduce si emisia de CO2.

In plus, podurile prefabricate din beton precomprimat sunt si ele un domeniu de studiu. In trecut, podurile cu placi cu sectiune I s-au dovedit a fi capabile sa concureze cu podurile cu tabla din otel, a caror intindere variaza intre 120ft si 300ft. Cu toate acestea, latimea intinderilor nu indeplinesc intotdeauna limitele de livrare. Cand acestea sunt mai lungi sau cantaresc mai mult decat dimensiunile si greutatile legale permise transportului, segmenetele grinzilor necesita racordare la punctele intermediare, in the girder away from the piers. Exista cateva solutii pentru extinderea limitelor capacitatii produselor standard, cum ar fi betonul cu rezistenta ridicata. Metoda optima de proiectare si constructie a podurilor din grinzi racordate au fost cercetate.

„Aceste investigatii sunt de mare interes, datorita tendintelor recente si continue inspre capacitatea ridicata de intindere a podurilor din grinzi. Motivul de baza este necesitatea imbunatatii securitatii si schimbarea rapida a podurilor. In zilele noastre, cresterea lungimii, impreuna cu minimzarea adancimii structurii, sunt necesare pentru elementele prefabricate din beton pentru a concura cu grinzile din otel cu sectiune I, de inalta performanta. Soltuia cea mai buna este sistemul de grinzi indoite (hunched girder system).”

In concluzie, piata prefabricatelor din beton este intr-o continua evolutie, si noi solutii trebuiesc gasite pentru a face fata noilor provocari. La Moldtech, noi putem sa sfatuim clientii despre diferitele si despre cele mai potrivite solutii pentru necesitatile lor. Componentele precomprimate sunt utilizate tot mai des in cladiri si in proiectele civile ingineresti de mare tonaj. Acest lucru a declansat o inovatie uriasa in sistemele de management si de planificare, astfel incat cererea pentru mai multa fiabilitate, eficacitate si minimizare a costurilor sa fie indeplinite.