Testarile masinarilor de catre producatori inainte sa fie distribuite, nu este destul pentru a garanta siguranta si eficienta. Masinile ar trebui sa fie constant intretinute. O mentenanta corespunzatoare si procedurile de reparatie sunt indatoririle echipei de siguranta si mentenanta, dar si a operatorilor, pentru cresterea duratei de operare a masinii, la fel si pentru un nivel ridicat de performanta si un produs finit excelent.

Pe langa multitudinile de beneficii, intretinerea masinilor nu este o sarcina usoara. Pot sa existe pericole in timpul defectarii masinii si anumite riscuri asociate cu sursele de alimentare. De aceea, necesitatea unui personal calificat nu poate fi subestimat. Nu orice operator poate sa intretina echipamentele, in cazul nostru, sa fabrice matrite pentru prefabricate din beton si alte produse.

In concluzie, este incontestabil faptul ca procedeul de mentenanta este dificil, si ar trebui executat doar de catre specialisti. Totusi, nu este doar necesar, ci si de dorit, profitabil si sigur; pe scurt, mentenanta este obligatorie.

In functie de nivelul de planificare, se pot distinge diferite tipuri de mentenanta:

  1. Mentenanta preventiva

Mentenanta preventiva include acele activitati executate cu scopul de a preveni si detecta conditiile ce pot duce la intreruperi, defectiuni, si deteriorari rapide a echipamentului. Aceste activitati variaza de la curatarea zilnica sau lunara a echipamentului, pana la inspectii anuale.

In momentul in care se identifica deteriorari, acestea trebuiesc evaluate, iar masurile corespunzatoare trebuiesc luate.

Aceste activitati sunt programate pe o analiza ciclica. Acestea includ teste, masuri, imbunatatiri, inlocuiri ale componentelor, etc.

Mentenanta preventiva implica, de asemenea, cunoasterea starii echipamentului, si ajuta echipa de mentenanta si de productie sa lucreze impreuna in procesul de intretinere a echipamentului.

In concluzie, mentenanta preventiva are ca scop anticiparea avariilor si a defectiunilor, si de a economisi in cazurile defectiunilor costisitoare.

 

  1. Mentenanta de depanare

Aceasta implica reparatia pieselor echipamentelor ce nu mai opereaza in conditii optime, dar inca pot sa functioneze.

  1. Mentenanta neprogramata

Mentenanta neprogramata implica acele activitati neprevizibile de intretinere, ce necesita atentie imediata. Acestea nu pot fi planificate, deoarece este o consecinta a unei defectiuni severe, ce opreste masina din activitatea de productie. Mentenanta neprogramata este, in unele cazuri, imposibil de evitat. Cu toate acestea, mentenanta corespunzatoare de preventie si de depanare, pot scadea, semnificativ, incidentele.

 

       Sistemul Computerizat de Management al Mententatei

De aproximativ 2 decenii, tehnologia IT a contribuit in mod direct la mentenanta utilajelor, datorita programelor tehnologice, precum CMMS (Computerized Maintanance Management Systems – Sistemul Computerizat de Management al Mententatei). Acest sistem gestioneaza datele starii masinilor, informatii si cifre operationale si de mentenanta, etc.

Aplicatiile lor au fost extinse in timp. Astazi, tehnologia IT joaca un rol important in imbunatatirea calitatii operatiunii de mentenanta, in acuratetea echipamentelor si in standardizarea productiei.

 

         Mentenanta Utilajelor Modltech

Conceptul nostru de mentenanta nu este limitat doar la tinerea in stare adecvata a utilajelor pentru fabricarea matritelor pentru prefabricate din beton si repararea acestora, daca este necesar, ci inseamna si imbunatatire continua.

Mentenanta utilajelor utilizate de Moldtech este extrem de importanta. Inginerii nostri, instalatorii si tehnicienii sunt instruiti si au abilitati pentru a executa aceste activitati. Acestia instaleaza, utilizeaza, ajusteaza, intretin, repara, demonteaza si curata echipamentul utilizat in productia de matrite pentru prefabricate din beton si alte produse, urmand cu rigurozitate instructiunile producatorului.

Misiunea de baza a celor patru ingineri in mentenanta, optimizeaza organizarea de intretinere a echipamentelor, prin analizarea facilitatilor, prin estimarea costurilor de mentenanta si evaluarea altor modalitati, prin anticiparea elementelor de rezerva, si prin studierea necesitatilor de inlocuire a partilor cu elemente noi.

Mai mult, avem la dispozitie echipamente de ultima tehnologie. Toate aceste elemente contribuie la siguranta, la utilizarea eficare a resurselor, la costurile scazute de mentenanta si la intreruperile scazute a productiei.

Moldtech indeplineste standardele ISO 9002 legate de managementul calitatii. Materialele noastre corespund specificatiilor calitatii, iar planul de calitate este implementat prin liniile noastre de productie.

Fiecare procedura de mentenanta a echipamentelor este o componenta cheie a sigurantei calitatii. Faptul ca masinile sunt tinute in conditii optime este rezultatul direct al perfectiunii produselor finite, si anume al bateriilor verticale pentru matrite pentru panouri, a dispozitivelor de ridicare sau matrite pentru coloane. Indiferent ce tip de produs fabricam, acestea sunt produse de catre masini in stare functionala optima.