Moldtech a fabricat si a pus in functiune, in Polonia, doua matrite pentru productia de cutii de aductiune din beton si pentru productia de jumatati de rame, pentru a fi utilizate in lucrari publice pentru drenari, pasaje subterane pentru autostrazi, etc.

„Echipamentul pentru cutia de aductiune MT20 asigura productivitate ridicata, deoarece utilizeaza beton pentru turnare uscata, ce permite un ciclu de productie de 40 minute. Acest lucru implica fabricarea de pana la 10 cutii de aductiune intr-o tura de 8 ore. Sistemul de productie MT20 utilizeaza vibro-presarea si consta int-o matrita interna ajustabila, o matrita externa ajustabila cu sistem de vibratie, presa, si un set de 10 baze.”

Matritele ajustabile interne si externe acopera productia unei game variate de dimensiuni si de grosimi. In acest caz, sistemul poate produce rame cu dimensiunile de 1.5×1.5m, 1.5x.5m, 2x2m si 2x3m (dimensiuni interioare) si rame cu inaltimi de 1m si grosimi de 20cm, 22cm si 25cm.

Procesul de productie incepe prin ajustarea bazelor la dimensiunea dorita, aliniindu-le una dupa alta, si plasand armatura deasupra lor. Dupa care, matritele interne si externe sunt ajustate la dimensiunea elementelor ce urmeaza a fi turnate si se aplica agent de degajare. Ambele matrite, interne si externe, sunt luate de presa care atarna de pe podul rulant, dupa care matritele sunt pozitionate pe prima baza, unde sunt ancorate utilizand un sistem hidraulic de blocare. Acum, betonul poate fi turnat, in timp ce se realizeaza procedeul de vibrare si presare, asigurand un produs de inalta calitate. Dupa asta, ambele matrite, interne si externe, sunt scoase afara pentru a se repeta procesul pe urmatorul nivel.

Sistemele variate de echipamente hidraulice sunt activate de o unitate oleo-hidraulica, cu un aparat electric de alimentare de la retea, ce pot fi mutat cu usurinta de la o baza la urmatoarea, in timpului desfasurarii productiei.

Sistemul de vibratie este un sistem electric ce cuprinde un numar de vibratori; aparatul mobil cu alimentare de la retea permite operatorului sa aleaga ce vibratori sa acriveze, si care frecventa sa o aplice. Vibratia precisa, impreuna cu presa, permit compactarea adecvata a betonului, eliminand in cea mai mare parte aerul din beton, marind capacitatea de rezistenta a elementului turnat si calitatea finisajului suprafetei.

In plus la MT20, si pentru acoperirea unei game mai variate de dimensiuni, Moldtech a mai furnizat un cofraj modular pentru jumatati de rame pentru turnare umeda si cutii de aductiune. Dimensiunile variaza de la 2x4m pana la 3×4.5m, cu grosimea peretilor de la 340mm pana la 380mm. Acest echipament este furnizat cu 2 baze si sistemul de productie este o varianta simplificata a celei utilizate in MT20. Acest sistem de turnare umeda nu utilizeaza vibratori sau presare. Sistemul este disponibil cu 2 baze, asadar, un element poate sa stea pe baza, pentru a continua procedeul de uscare, in timp ce urmatorul element este turnat pe o alta baza.

Pentru umplerea matritelor, Moldtech a utilizat o galeata autonoma pentru turnare de 2m³. Echipamentul poate fi atasat la o macara de esafodaj sau la un stivuitor, si este echipat cu un sistem oleo-hidraulic de deschidere, alimentat prin doi acumulatori electrici. Acesta are si o telecomanda pentru controlul operatiunii in timpul turnarii betonului.

La final, cutiile de aductiune prefabricate trebuiesc rotite la 90°, pentru a obtine pozitia care va fi amplasata la locul constructiei. Moldtech a mai furnizat un dispozitiv pentru strunjire, ce poate fi utilizat atat pentru cutiile de aductiune, cat si pentru si tevi. Dispozitivul are un suport ce permite mutarea facila a acestuia cu ajutorul stivuitorului.

Rama principala poate fi rotita 90° cu ajutorul sistemului hidraulic, activat de o unitate de control ce regleaza pozitia unghiulara. Cu acest echipament, Moldtech ofera clientilor sai abilitatea de a satisface cererile de cutii de aductiune prefabricate, ce sunt utilizate peste tot, in prezent, pentru lucrari hidraulice si pasaje subterane.