Moldtech are o experienta de 30 de ani in sectorul prefabricatelor din beton, si 15 ani in furnizarea echipamentelor pentru productia de elemente precomprimate din beton. De-a lungul timpului, Moldtech si-a crescut volumul de lucru in acest domeniu, si in acelasi timp, si-a diversificat aria geografica, executand proiecte in peste 30 de tari, in toata lumea.

Cerintele clientilor sunt deseori diferite de la tara la tara, asigurarand diverse solutii tehnice, personalizandu-le pentru fiecare caz in parte. Prin intermediul a doua articole, vom da vom revizui experienta Moldtech in cadrul diferitelor tipuri de proiecte.

In prima parte, ne vom axa pe capetele de tensionare pentru bancurile de turnare universale pentru elementele precomprimate din beton, inclusiv fundatiile lor.

 

Capete de tensionare pentru santuri de fundatie

Capetele de tensionare (contrafort) sunt elemente rezistente, a caror functionalitate este de a tine capetele cablurilor in timpul tensionarii. Pentru a face asta, capetele de tensionare sunt incorporate in santurile de fundatie, transmitand totalul incarcaturii aplicate la cablurile tensionate. Aceasta solutie este foarte potrivita pentru bancurile de productie cu lungimi mari, intrucat costurile capetelor si santurile sunt impartite pe mai multi metri in lungime, folositi la turnare.

 

Banc universal in uzina pentru productia cladirilor prefabricate din beton

Espiel, Córdoba (Spania)

Aceasta instalatie are ca si caracteristici un capat de tensionare cu masca dubla, pentru a avea cabluri pretensionate de doua inaltimi diferite. Moldtech a furnizat capetele de tensionare, bancul universal de 100 m si partile matritei, pentru productia de grinzi “Delta” si grinzi cu sectiune I. In ceea ce priveste fundatia, Moldtech a asigurat schitele, pentru a executa lucrarile civile corespunzatoare, pentru instalarea corecta a capetelor de tensionare si a bancului de productie universal. Alte echipamente furnizate includ o masa basculanta de 30×30 m si o matrita hidraulica dubla pentru coloane, cu o lungime de 25 mm, pentru coloane de pana la 60×60 cm.

 

Aliniamente duble prefabricate in statiile de productie pentru uzinele precomprimate din beton

Villarubia de los Ojos, Ciudad Real (Spania)

Livrarea a inclus doua bucati de capete de tensionare cu masti duble, doua seturi de bancuri universale de 100 m lungime si o parte laterala de matrita pentru productia de grinzi Delta, grinzi cu sectiune I si grinzi dreptunghiulare. Echipamentul pentru prefabricate a fost completat cu o masa basculanta de 28×2.5m si o matrita hidraulica dubla de 12 m lungime pentru coloane cu dimensiuni de 60x60cm.

 

Bancuri de turnare universale la statia de prefabricare pentru productia de cladiri prefabricate din beton

Teixeiro, La Coruña (Spania)

Moldtech a aprovizionat aceasta statie cu trei perechi de capete de tensionare, cu masti duble, trei aliniamente pentru bancurile de turnare universale de 80 m si parti laterale de matrita, pentru productia de grinzi Delta, grinzi cu sectiune I, si grinzi TI-TL. Echipamentul statiei a fost completat cu o masa basculanta de 50x3m si o matrita hidraulica pentru coloane. Aceasta matrita hidraulica pentru coloane de 25m lungime, are posibilitatea de a atasa o centura pe 4 parti, iar panourile detasabile permit o flexibilitate completa, in ceea ce priveste pozitia centurilor de-a lungul inaltimii coloanei.

 

Bancuri de turnare universale pentru productia de grinzi cu sectiune I si grinzi prefabricate TI-TL

Tegucigalpa (Honduras)

Aceasta statie a fost echipata de catre Moldtech, cu o gama variata de echipamente. Linia de pretensionate se compune dintr-o pereche de capete de tensionare de 600NT, cu un banc de turnare universal de 100m, si o parte laterala a matritei pentru productia de grinzi cu sectiune I si grinzi principale TI-TL. Moldtech a furnizat, de asemenea, si o matrita autoportanta de 36m pentru fasii precomprimate TT.

Mai mult, statia a achizitionat o matrita dubla hidraulica de 12 m, pentru coloane, o masa basculanta de 47.2×2.5m, o matrita pentru drenare de 12m, pentru grinzi cu sectiune H, si o baterie pentru matrita de 12m, pentru imbinarile armate. Aceasta aprovizionare a fost completata cu accesorii, precum o bena basculanta pentru beton de 2m³, elemente de depozitare pentru panouri si o traversa de ridicare.

 

Bancuri de productie universal pentru productia de grinzi cu sectiune I si grinzi cu sectiune TI si TL

Tripoli (Libia)

Aceasta uzina este configurata ca si statie pentru productia de elemente precomprimate pentru cladiri industriale prefabricate. In acest scop, clientul a comandat doua perechi de capete de tensionare 600TN, cu bancul de turnare universal corespunzator de 76m si laterale pentru matrita pentru productia de grinzi cu sectiune I, grinzi principale cu sectiune TI-TL. Printre elementele furnizate se mai gasesc si matrita hidraulica dubla pentru coloane cu lungimi de 35.4m, o matrita de 60m lungime pentru fasii precomprimate cu sectiune TT, si doua mese basculante: una de 47.2×2.5m si inca una de 35.3×3.5m. In plus, exista o matrita de 12m lungime pentru grinzi cu sectiune H sau pentru canale de scurgere, si doua baterii pentru matrite de 12m, pentru grinzi armate T35. Aprovizionarea a fost completata cu o matrita de 12m pentru grinzi armate T55, o matrita de 12m pentru elemente de colt, 3 bene basculante pentru beton si diverse accesorii, ce includ traverse de ridicare de 8m si 10TN, si un sistem complet de cofrare pentru mese si dopuri transversale pentru matrite.

 

Capete de tensionare pe structurile de rezistenta

In acest caz, elementele ce tin capetele in timpul tensionarii, transmit totalul de cabluri incarcate direct peste o structura aranjata paralel cu matrita. Aceasta este o optiune adecvata, in momentul in care munca civila este un inconvenient, iar totalul lungimii pretensionate nu este foarte mare.

 

Atarfe, Granada (Spania)

O pereche de capete de tensionare cu structura rezistenta dispusa paralel pe un banc universal de 40m, aprovizionat si furnizat cu o pereche de cofraje laterale, pentru productia de grinzi precomprimate Delta.

 

Capete de tensionare integrate in sine – matrite rezistente

Unele elemente precomprimate sunt turnate in matrite specifice, insemnand ca sunt utilizate doar pentru un tip de elemente prefabricate, spre deosebire de bancurile universale. Aceasta optiune a matritei permite integrarea capetelor in structura principala, iar adanciturile pentru cladiri nu sunt cerute, fie pentru ca lipsesc partile detasabile sau pentru ca incarcarea totala a tensionarii este mica. In alte cazuri, matrita are dimensiuni reduse, iar integrarea capetelor in structura este cea mai buna optiune. In aceste cazuri, structura matritei este armata strategic si se evita constructia de adancituri sau de structuri aditionale.

 

Grinzi cu sectiune H

Villarrubia de los Ojos, Ciudad Real (Spania)

Matrita auto-rezistenta de 10m, pentru productia de grinzi precomprimate cu sectiune H, cu dimensiunile de 400x400mm, cu o capacitate de tensionare de pana la 150TN.

 

Matrita pentru fasii TT

Tegucigalpa (Honduras)

Matrita auto-rezistenta de 36m lungime, cu o capacitate de tensionare de pana la 300TN, pentru productia de fasii precomprimate TT cu latimi variabile de pana la 2.6m si inaltimi de pana la 0.5m.

 

Grinzi cu sectiune H sau canal de scurgere

Tripoli (Libya)

Matrita auto-rezistenta cu o lungime de 10m pentru productia de grinzi precomprimate cu sectiune H de 400x400mm, cu capacitate de tensionare de pana la 150TN.

 

Grinda transversal precomprimata T35

Tripoli (Libia)

Baterie pentru matrita auto-rezistenta, cu lungimea de 11.8m, si capacitate de tensionare de pana la 300NT, proiectata sa produca grinzi transversale precomprimate T-35.

 

Matrita pentru fasii TT

Hyderabad (India)

Matrita auto-rezistenta cu o lungime de 45m, si capacitate de tensionare de pana la 500NT, pentru productia de fasii precomprimate TT, cu latime fixa de 2.39m si inaltime de 0.5m.

 

Matrita pentru fasii TT

Odisha (India)

Matrita auto-rezistenta cu lungimea de 65m, si capacitate de tensionare de 500NT, pentru productia de fasii precomprimate TT cu latimea fixa de 3.59m si inaltimea de 0.55m.

 

 

Matrita pentru fasii TT

Tripoli (Libia)

Matrita auto-rezistenta cu lungimea de 60m, si capacitate de tensionare de pana la 300TN, pentru a produce fasii precomprimate TT cu latimi variabile de pana la 2.6m si inaltimi de 0.65.

 

Capete de tensionare modernizate pentru productia de noi elemente

Uneori, modernizarea facilitatilor existente pentru diversificarea tipurilor de elemente prefabricate ce se doresc a fi produse, este mult mai interesant decat implementarea unei noi linii de productie, in special cand instalatiile exitente au un regim de ocupare scazut.

 

Extensia de capete de tensionare a fasiilor din beton cu goluri, pentru productia de fasii precomprimate “Omega”
Zaragoza (Spania)

Livrarea matritei si extinderea capetelor de tensionare existente. Matrita fabricata de Moldtech cu lungimea de 66m si proiectata special pentru a fi utilizata pe bancurile pentru fasii din beton cu goluri, pentru a produce fasii “Omega” cu latimi de 2.5m. Capetele de tensionare proiectate anterior, pentru productia de fasii precomprimate din beton, extinse de Moldtech, pentru a permite fabricarea fasiilor precomprimate “omega”.