Acum vorbim despre echipamente pentru elemente precomprimate. Cum este descris si in nume, precomprimarea este activitatea de introducere a unei tensiuni cu rezistenta la intindere in piesa de beton, inainte ca incarcarea sa fie aplicata. Exemple de asemenea tensiuni sunt cablurile din otel, sarme, fire sub tensiune, etc. Acestea sunt menite sa contracareze tensiunile care vor fi conduse de sarcina aplicata.

Betonul precomprimat prefabricat compenseaza lipsurile betonului natural la intarire. Multumita acestei tehnici, impactul cu incarcaturile externe sunt distribuite intregii sectiuni a structurii, spre deosebire de ceea ce se intampla in cazul betonului armat. Aceasta greutate dispersata previne craparea betonului, care la randul sau, reduce la minimum riscul ruginirii otelului si a betonului de a fi compromis. Bineinteles ca evitarea craparii face ca structura capabila sa suporte inversarea tensiunii, vibratiei, impactului si a socurilor. In cazul greutatii proprii, acestea sunt neutralizate virtual in grinzi si coloane precomprimate din beton prefabricat. Acest lucru duce la economisirea costurilor, in ceea ce priveste fundatiile.

Cu toate acestea, betonul precomprimat este un material foarte pretentios. Acesta necesita beton dens de calitate, cu rezistenta ridicata. Mai mult, procesul de productie, plasarea si compactarea pieselor din beton trebuie sa se faca in conditii excelente, pentru ca orice eroare minima, poate duce la pierderea piesei. Echipamentul de tensionare si dispozitivele pentru ancorare cerute sunt complexe.

„La Moldtech suntem constienti de conditiile in care elementele prefabricate din beton trebuie sa fie fabricate. Noi asiguram clientilor echipamente de ultima generatie, special proiectate pentru acest scop: bancuri de turnare.”

Noi oferim bancuri de turnare echipate cu parti inferioare diferite si laterale pentru matrite pentru orice tip de element precomprimat cerut. Lateralele matritelor sunt fixate pe bancul de turnare cu un sistem rapid de blocare. Pe langa asta, profilele laterale din cauciuc garanteaza o inchidere perfecta.

Cablurile tensionate sunt incordate cu ajutorul unui echipament cu sistem de pretensionare, compus din capete de tensionare si un echipament hidraulic. In ceea ce priveste capetele pretensionate, fiecare dintre aceste sisteme includ un capat activ si unul pasiv. Gaura de foraj a gherii cablului de blocare a capatului pasiv sunt realizate in functie de specificatiile clientului. In ceea ce priveste capatul activ, acesta elibereaza cabluri ce au fost tensionate in prealabil. Ambele capete tensionate sunt complet personalizate, nu doar pentru ca piesa din beton sa atinga dimensiunea ceruta, ci si ca sa satisfaca necesitatile clientilor in raport cu capacitatea maxima de tensionare.

In raport cu echipamentul hidraulic pretensionat, inainte ca betonul sa fie turnat, se aplica tensiune pe cabluri. Pentru a executa acest procedeu, se utilizeaza un intinzator hidraulic echipat cu tensioning gun. Dupa ce structura din beton a fost turnata, panourile cu bucse pentru detensionarea capatului activ de tensionare incepe sa functioneze cu ajutorul unitatii hidraulice. Prin urmare, cablurile sau firele sunt destinse, si pot fi taiate, in siguranta, inainte ca piesa prefabricate din beton sa fie pusa in afara matritei.

Mai mult, bancurile de turnare cuprind, in general, un sistem de vibratie, fie in afara matritei, fie in partea de jos, pentru a imbunatati compactarea betonului. Mai mult, cu scopul de a spori procesul de setare a betonului, aceste bancuri de productie pot incorpora un sistem de incalzire, ce poate fi o conducta sau un sistem de curgere libera a aburului.

La final, piesele prefabricate din beton devin mai rezistente la tensionare datorita procesului de tensionare mentionat anterior. Tehnicienii nostrii lucreaza in fiecare zi pentru crearea celei mai precise si noi masinarii pentru productia de piese prefabricate din beton precomprimat. Acestea sunt considerate a fi o necesitate de catre toti producatorii si constructorii.