Moldtech a produs un numar de parti laterale pentru matrite, pentru bancuri de productie universale, pentru compania de prefabricate din Peru.

In toamna anului 2015, Moldtech a produs in cadrul instalatiilor sale in Alcalá de Guadaira (Sevillia, Spania) cateva laterale de matrite pentru bancurile de productie pentru fabricarea grinzilor prefabricate delta.

„Echipamentul a fost livrat companiei peruviene lider de prefabricate din beton. In cadrul instalatiilor sale, exista un banc de productie universal, unde echipamentul va fi imbinat pentru a produce grinzi prefabricate delta.“

Clientul este o companie situata in Arequipa, cu operatiuni in infrastructura si proiecte miniere la nivel national si international. Cu standarde ridicate de siguranta, calitate si respect pentru mediu, aceasta companie este lidera in productia si comercializarea de beton gata amestecat, agregate si produse si servicii pentru industria constructiilor.

Aceste produse includ elemente prefabricate de mici dimensiuni, cum ar fi pavele, blocuri din beton, blocuri umplute, grinzi de talpa pentru cai ferate, grinzi prefabricate pentru fasii, grinzi prefabricate pentru structuri, coloane, etc.

Echipamentul furnizat consta intr-o pereche de parti pentru matrite realizate la comanda pentru bancul universal al clientului, pentru a produce grinzi delta prefabricate cu lungimi de 20m, 25m si 30m si o inaltime maxima de 2m. Aceste variatii de lungime a grinzilor delta prefabricate se obtin prin indepartarea a catorva module centrale, de pe fiecare parte. Aceste module sunt asamblate utilizand imbinari cu suruburi si piulita, si sunt construite pentru a asigura o mai buna continuitate si etansare a modulelor, evitandu-se astfel posibilele semne pe grinzi delta precomprimate.

Grinda delta precomprimata este o componenta pentru constructii, ce se utilizeaza in realizarea a diferitelor tipuri de cladiri industriale, suri pentru animale, depozite, etc. Forma triunghiulara permite constructia de acoperisuri mansardate. Pentru acest scop, grinzile delta sunt aranjate transversal peste coloane. Perpendicular pe grinzile delta precomprimate, se amplaseaza grinda orizontala a acoperisului. Acest lucru permite instalarea diferitelor tipuri de panouri pentru acoperis, ca panourile tip sandwich.

Productia de grinzi delta incepe prin pregatirea bancului universal. Pentru acest scop, bazele matritei sunt curatate, daca este cazul, iar agentul de demulare este aplicat. Odata ce operatiunea s-a incheiat, armatura, cablurile de pretensionare si limitatoarele sunt pregatite. Aceste elemente sunt asamblate in combinatie, in asa fel incat la sfarsit, pe bancul de productie va exista o succesiune de armaturi de grinzi delta si limitatoare, toate intersectate de cabluri tensionate. Dupa aceea, capetele si cablurile tensionate sunt pregatite cu ajutorul masinilor potrivite.

In acest moment, bancul de productie este pregatit, iar activitatea de formare incepe cu partile laterale ale matritei. La fel ca si in cazul bazei, aceasta faza incepe cu curatarea suprafetelor matritei, daca este necesar, si pulverizarea agentului de demulare. Acest lucru permite partilor matritei sa produca prima piesa. Pentru a face asta, partile matritei sunt aranjate pe bancul universal, in aceeasi  pozitie cu armatura primei grinzi, activand toate mecanismele fixe si de blocare in mod consecutiv. Dupa aceea, aceasta incepe sa umple matrita, in acelasi timp in care vibratia este aplicata, pentru a elimina aerul. In functie de tipul de beton utilizat, ar putea fi necesara adaugarea de matrite superioare, in timp ce nivelul de umplere creste, pentru a evita scurgerea betonului, la capete, in timp ce este turnat in centru. Pentru a realiza vibratia, partile matritei sunt prevazute cu 12 vibratori pneumatici, ce scutura amestecul si il compacteaza, sufland aerul si eliminand golurile, asigurand consistenta pieselor, si optimizand finisajul suprafetei.

Partile matritei au fost facute la comanda si au la baza un sistem de inchidere proiectat special pentru bancul universal de productie a clientului. Acest sistem de inchidere asigura o etanseitate a matritei, evitand scurgerile intre partile matritei si placa de baza a bancului universal. Astfel, partile matritei au o garnitura sigilanta din cauciuc. In plus, un alt sistem de inchidere in partea de sus asigura verticalitatea si fermitatea setului de matrite.

La capete, sunt amplasate un numar de dopuri speciale. Acestea au un burghiu de baza, ce permite trecerea cablurilor tensionate si a barilor iesite in afara.

Cand setul de formare este umplut, betonul este lasat sa se intareasca, pana cand partile matritei pot fi indepartate fara riscul de a deteriora grinda. Timpul de asteptare depinde de tipul de beton utilizat, mai exact, de proportia si calitatea ingredientelor si a aditivilor folositi in amestec. Odata ce partile matritei au fost indepartate, acestea sunt curatate si pulverizate inca o data cu agent de demulare, si mutate pe bancul universal, pana cand se realizeaza armatura pentru turnarea urmatoarei grinzi delta.

Procesul se repeta pana cand toate grinzile care se potrivesc de-a lungul bancului sunt turnate. Dupa aceea, grinzile sunt lasate sa se intareasca, pana cand betonul capata o rezistenta suficienta, pentru ca piesele sa poata fi manevrate. Cand acest procedeu a luat sfarsit, cablurile sunt detensionate si taiate cu ajutorul echipamentului de siguranta, proiectat special in acest scop. Dupa colectarea grinzilor prefabricate, toate echipamentele sunt gata pentru o noua productie.