Majoritatea matritelor si masinilor fabricate de Moldtech includ un sistem de vibratii al echipamentului pentru beton prefabricat. Aceste matrite si masini sunt folosite mai mult pentru fabricarea produselor din beton, de exemplu conducte, guri de canal, pereti si suprafete, etc. Dar inainte de a intra in detalii despre sistemele de vibratii, trebuie sa se clarifice faptul ca vibratia (sau compactarea) este procedura principala de consolidare a betonului. Cu alte cuvinte, vibratiile sunt folosite pentru a distribui in mod uniform toate componentele, pe tot amestecul. Daca vibratia este distribuita in mod egal de-a lungul intregii matrite, atunci poate fi atinsa consolidarea de cea mai buna calitate.

Sistemul de vibratii poate deveni o parte esentiala a echipamentului pentru beton prefabricat. Produse prefabricate de calitate superba, fabricate la un nivel ridicat si in cat mai mult volum posibil, se pot realiza doar multumita unui sistem de vibratii de inalta calitate. Sistemul de vibratii influenteaza forma, precizia dimensionala, rezistenta, durabilitatea, densitatea, permeabilitatea, rezistenta la deteriorare, capacitatea de armare si aspectul produselor prefabricate din beton finite, intr-o mare masura.

Suntem foarte experimentati in proiectarea sistemelor de vibratii si avem o expertiza mare in deciderea schemei de vibratii care se potriveste cel mai bine ficarui tip de matrita.In selectarea metodei de consolidare vom lua in considerare mai multe aspecte precum configuratia si dimensiunea produsului, fie ca este vorba despre studiu al compozitiei sau nu, rata de plasare a betonului sau finisajul dorit, printre altele. Clientii nostri ne multumesc pentru realizarea celui mai bun finisaj de produs si pentru eficienta performantei matritelor.

In industria prefabricatelor din beton exista diverse metode de vibratii precum cea interna si cea externa, centrifugarea, burare, presiune si aspiratoare. Sistemul de vibratii depinde de asemenea de faptul ca betonul care urmeaza sa fie consolidat este cu turnare umeda sau uscata.

Sistemele noastre de vibratii sunt compuse din vibratori, care pot fi electrici sau pneumatici. Primul necesita un convertor electric de vibratii, iar cel din urma o instalatie de aer comprimat. Alegerea unuia dintre cele doua tipuri de sisteme este determinata de nevoile clientului si de tipul de element care urmeaza sa fie fabricat.

Indiferent de tipul de vibratori folositi, acestia aplica o forta de vibratie in beton, prin combinarea frecventei cu amplitudinea. Frecventa se refera la numarul de cicluri de vibratii pe minut si se masoara in rpm (rotatii pe minut) sau vpm (vibratii pe minut). Aceasta pune nisipul si namolul in miscare in jurul unei pietre si produce o lichefiere temporara, fapt ce usureaza consolidarea. Atunci cand vibratia este oprita, fluxul de lichid revine treptat la o stare normala. In ceea ce priveste amplitudinea, aceasta misca piatra si joaca un rol decisiv in raza de actiune.

Pe intelesul tuturor, frecventa face referire la timpii in care au loc fortele de vibratie si amplitudinea lungimii la care este aruncata forta de vibratie. Frecventa are un efect cu volume mai usoare, in timp ce amplitudinea se potriveste mai bine cu piesele mai grele din beton.

Vibratia ar trebui sa continue pana cand se elibereaza fiecare vid si gol de aer captat, din beton proaspat. Un semn clar ca betonul a fost consolidat in totalitate este incetarea bulelor de aer.

Este important de remarcat faptul ca vibratia trebuie sa fie aplicata in intervalul de timp necesar si ca, under-vibration si over-vibration cauzeaza imperfectiuni de suprafata in beton. Pe de o parte, under-vibration provoaca de obicei roadere, captarea aerului in mod inutil, dar si apofize de nisip. Pe de alta parte, over-vibration poate duce la segregare, poate cauza daune si reflectie si chiar apofize de nisip.

Nu in ultimul rand, este necesar sa se mentioneze ca, in fara de sistemele de vibratii, Moldtech ofera de asemenea si alte masini alternative pe vibratii, de exemplu vibratori lineali pentru panouri sau fasii rutiere din beton.